Рецепта за великденски козунак без месене

  

Козунакът е задължителен за великденската трапеза и всички го обичаме.

 

Знаем, че козунак не се прави никак лесно – трябва много месене и майсторлък.
Но все отнякъде се започва, нали?

 

Намерихме лесна рецепта за козунак без месене и ти предлагаме да започнеш с нея. Рецептата е идеална и за онези дами, които искат домашно приготвен козунак, но времето ги притиска.

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

 

·       1/2 кг брашно

·       1/2 кубче мая (40 г)

·       3 яйца

·       150 г захар

·       125 г прясно мляко

·       125 г разтопено краве масло

·       25 г вода за маята

·       25 мл ром или коняк

·       15 г настъргана кора от по-голям лимон

 

ПРОДУКТИ ЗА ПЛЪНКАТА:

 

·       1/2 ч.ч. натрошени на по-дребно орехи

·       1 с.л. захар

·       1 с.л. какао на прах

·       стафиди

·       1 с.л. прясно мляко

 

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  • Първата стъпка от рецептата за козунак без месене е подготоката на маята. В купичка слагаме топла (но не вряла вода) и разбъркваме 2 супени лъжици от брашното, солта, 1 супена лъжица захар и маята. Оставяме на страна, за да се активира маята, а междувременно пресяваме брашното. Разбиваме яйцата, които е важно да са на стайна температура. 
  • Разтапяме маслото.
  • След като сместа с маята набъбне и удвои обема си, добавте към нея затоплено прясно мляко, разбитите със захарта яйца и разтопеното краве масло и разбъркваме. 
  • Добавяме рома и коричките лимон, при непрекъснато бъркане добавяме и брашното, като разбъркваме с дървена лъжица. 
  • След като разбъркаме добре, покриваме купата с фолио или памучна кърпа и оставяме да втаса на топло, докато удвои или утрои обема си. Важно: получава се много рядко тесто, не добавяме повече брашно.
  • Сместа е достатъчна за два козунака без месене.
  • В отделен съд приготвяме плънката,като тя може да бъде заменена с локум.
  • Намазваме форми за кекс с олио, след което изсипете 1/2 от сместа в тях, добавяме от плънката и останалата част от сместа за козунак. Оставяме отново да втасва. След като удвои обема си, намазваме с жълтък разбит с 1-2 супени лъжици прясно мляко, нареждаме орехи и поръсваме със леко влажна захар. 

Плънката можеш да направиш изцяло по твой вкус. Ако не обичаш орехи, може да сложиш други ядки – хубаво става и с бадеми. Можеш да сложиш също локум, шоколад, сладко или мармалад.

 

Разгледай ще от нашите SUPER рецепти за бисквити и сладки, хляб и кейк ТУК>