Пролетни хлебчета със спанак


Пролетни хлебчета със спанак

Необходими продукти:
• 1 ½ чаена чаша овесени ядки
• 1 ½ чаена чаша брашно
• 1 кофичка кисело мляко
• 1 чаена лъжица хлебна сода
• 1 чаена чаша ситно нарязан спанак
• ½ чаена чаша растително масло
• 1 чаена чаша натрошено сирене
• ½ чаена лъжица джоджен

-Необходимо време за приготвяне: 10 минути подготовка и 20 минути печене.
Начин на приготвяне:
1. Първата стъпка е гасене на хлебната сода, това става като добавите содата в киселото мляко, разбъркате и го оставяте да шупне.
2. Малко по малко последователно при непрекъснато разбъркване, към киселото мляко добавяте брашното и овесените ядки.
3. Добавяте натрошеното сирене и растителното масло (олио, зехтин, сусамово олио) и отново разбърквате.
4. Измивате спанака добре и го нарязвате на дребно.
5. Добавяте го към сместа, добавяте и джоджена и отново разбърквате докато спанака се разпредели равномерно в сместа.
6. От получената смес оформяте с ръка малки топки и ги нареждате в тава, в която предварително сте сложили хартия за печене.
7. Печете пролетните хлебчета със спанак в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути, докато хлебчетата придобият леко златист цвят.

Любопитна информация:
Спанака е полезен за отслабване, тъй като съдържа малко калории, но и много витамини, минерали и фитинутриенти. Има витамини К, А, С, В2, В6, Е, манган, калций, калий, магнезий, фолиева киселина, желязо, диетични фибри, омега-3 мастни киселини, цинк, източник на протеини. Помага и при проблеми с менструацията – болезнена и нередовна. Смята се, че родината на спанака е Персия. Листният зеленчук е особено подходящ за хора, страдащи от анемия. Винаги когато избирате спанак, се стремете той да бъде с тъмнозелени твърди листа, по които да няма петна и наранявания. Снабдете се с продуктите от супермаркет онлайн сега и направете това ястие с полезният спанак.