Картофен хляб



Време за приготвяне: 2 часа и 50 минути

• 1 голям картоф
• 1 чаша прясно мляко
• 1 ½ лъжица мас
• 1 ½ лъжица масло
• 1 ½ ч. лъжица сол
• 1 лъжица захар
• 1 лъжица суха мая
• 1/3 чаша топла вода
• 5 чаши брашно




Начин на приготвяне:

Сварете картофа докато омекне и запазете водата.

Смесете 1 чаша прясно мляко с ½ чаша от водата, в която е сварен картофа.

Смачкайте добре картофа и към добавете млякото. Добавете маста, маслото, солта и захарта. Оставете да се охладят на стайна температура.

Междувременно сложете маята в топлата вода и оставете настрана докато маята омекне.

Когато картофената смес е охладена, добавете маята. Добавяйте псотепенно брашното и бъркайте с голяма лъжица или миксер.

Сложете тестото в намаслена купа, покрийте с фолио и оставете да втаса за около ½ час. Омесете отново за кратко и го сложете в намаслена форма за печене на хляб или подходяща тава. Покрийте отново с фолио и оставете да втаса за около 45 минути.

Загрейте фурната до 180 градуса и печете около 30 минути. Когато почукате върху хляба, трябва да звучи кухо.




Supermag.bg
Снимка: Flickr




Вижте още:

Италиански хляб

Ароматни хлебчета

Бананов хляб

Пълнозърнест хляб