Ароматни питки с розмарин



Необходимо време: 4 часа
Количество: за 4 хлебчета

Необходими продукти:

• 1 пакет суха мая
• 2 ч. лъжици захар
• 2 лъжици зехтин + допълнително за тавата
• 2 ½ чаши брашно + допълнително при месене
• 2 лъжици сух розмарин
• 1 ч. лъжица сол
Черен пипер




Начин на приготвяне:

Накиснете маята и захарта в голяма купа в ¼ чаша топла вода и оставете около 5 минути.

Добавете 1 лъжица зехтин, брашното, 1 ½ лъжици розмарин, солта и ¾ чаша топла вода. Бъркайте, докато се оформи тесто.

Извадете от купата и месете върху набрашнена повърхност, докато тестото стане гладко и еластично.

Намажете голяма купа със зехтин, сложете тестото, покрийте с фолио и оставете да втасва на стайна температура около 2 часа.

Намажете тавата за печене със зехтин.

Извадете тестото и месете пак върху набрашнена повърхност. Разделете го на 4 и ги оформете като питки. Сложете ги в тавите за печене и оставете да втасва още около 2 часа.

Затоплете фурната на 200 градуса.

Печете по 10 минути, мажете със зехтин, поръсвате със сол и розмарин и връщате във фурната. Печете до златисто.

Сервира се със зехтин, подправен с черен пипер.




Supermag.bg




Вижте още:

Ароматни хлебчета

Пълнозърнест хляб

Италиански хляб

Картофен хляб