Рецепти с яйца за деца

Ето и сега пет причини, поради които яйцата могат да помогнат на детето ви да бъде всичко това, което иска и може, благодарение на храната.

 

 

Домашни гевречета

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

брашно - 500 г., мая - 20 г ( жива), сол – щипка, олио - 90 мл, захар - 90 г, яйца - 2 бр., прясно мляко - 150 мл, лимонова кора - на 1 лимон, ванилия - 1 бр.

ЗА НАМАЗВАНЕ

жълтъци - 1бр, олио - 1 с.л., прясно мляко - 1 с.л., захар - за поръсване, сусам - за поръсване

Изсипете брашното върху кухненския плот. Направете кладенче и сложете всички продукти за тестото.

 

Натрошете маята (ако искате, може да я разтворите предварително в прясното мляко). Замесете меко тесто. Завийте с памучна кърпа и оставете на топло да втаса, докато удвои обема си. Готовото тесто разделете на 10 равни част. Всяка топка разделете на две. Направете два фитила, увийте ги един в друг и оформете геврече. Постъпете по същия начин и с останалите топки. Подредете гевреците в тавичка, застлана с хартия за печене, на разстояние. Намажете с жълтъка, прясното мляко и олиото. Поръсете със захари сусам. Оставете на топло да втасат още веднъж. Загрейте фурната на 170 градуса и печетедомашните гевречета до готовност. Извадете и оставете леко да изстинат.

 

Пържени филийки с ябълково палачинково тесто

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

ябълка - 1 бр., сладък сорт, яйца - 4 бр., брашно - 1 к.ч., от лимец или бяло, пудра захар - 1 с.л., кисело мляко - 4 с.л., с висока масленост, бакпулвер - 1 ч.л. равна, канела - 1 с.л., хляб - филии стар, растителна мазнина - за пържене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

В блендер кана поставяме обелените парченца ябълка и пасираме до гладко пюре. Прибавяме към него пресятото брашно, смесено с бакпулвера, киселото мляко, захарта и яйцата. Ароматизираме с канелата и овкусяваме с щипка сол. Филийките хляб нарязваме на ивици по ширина. Топваме ги в сместа и пържим от двете страни. Поставяме пържените филийки върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина. Поднасяме нашите ябълкови пържени филийки със сладко, в моя случай от ароматни дюли.

 

Бухтички със сладко от касис във формички за мъфини

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

брашно - 150 г, масло - 50 г, захар - 1/2 ч.ч., пудра захар - 1/3 ч.ч., прясно мляко - 150 мл, кисело мляко - 2 с.л., цедено мляко - 2 с.л., жълтъци - 3 бр., белтъци - 3 бр., бакпулвер - 1 ч.л., лимонена кора - 1 ч.л. настъргана, сладко от касис

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Предварително си приготвяме формички за мъфини. Пресяваме брашното и го смесваме с пудрата захар. Разбиваме жълтъците с кристалната захар и смесваме с прясното мляко. Смесваме киселото мляко и бакпувера и сипваме при разбития жълтък и разбъркваме хубаво. Прибавяме към тази смес и прясното мляко и настърганата лимонова кора. Разбиваме белтъците хубаво на гъста пяна.

Смесваме сместа от брашно и пудра захар и тази с яйцата и млякото и разбъркваме много хубаво. Добавяме и цеденото мляко и отново разбъркваме.

Загряваме фурната на 150 градуса. Сипваме разбитите белтъци в сместа и разбъркваме внимателно, като разбъркването трябва да става с по-широка шпатула и движенията да са от горе надолу. Сипваме получената смес в готовите формички и внимателно с малка лъжичка гребваме от сладкото и сипваме в средата на тестото на всяка формичка.

Поставяме формичките във фурната и на тази температура печем около 2-3 минути, след което увеличаваме температурата. Така на по-висока температура печем за около още 5 минути. Отново намаляваме температурата и така печенето продължава още около 10-12 минути или до готовност. Изпечените бухти оставяме да изстинат във формите и тогава ги изваждаме, за да се запазят пухкави и да не слегнат (ако ги извадим още топли). По желание може да използвате сладко по Ваш избор.

Supermag

 

Вижте още:

Пет причини защо яйцата са полезни за децата