Супа от червена леща (Турция)

Лесна за приготвяне, хранителна и с класически вкус.

 

Необходими продукти:

  • 1 1/3 ч. чаша червена леща
  • 7 чаши зеленчуков бульон
  • 1 голяма глава кромид лук, нарязан на ситно
  • 1 голям морков, нарязан на кубчета
  • 4 скилидки чесън, нарязан на ситно
  • 2 лъжици доматена паста
  • 1 ч. лъжица кимион
  • Лют червен пипер на вкус
  • Сол на вкус
  • Свежи лимонови резенки или прясна мента за гарниране
 

Начин на приготвяне:

 
В голяма тенджера сипете бульона и добавете лещата, лука, моркова, чесъна, доматеното пюре, кимиона и червения пипер и оставете да заври. Намалете котлона и оставете да къкри, докато зеленчуците и лещата омекнат (около 25 минути).
 
Използвайте блендер, за да направите супата кремообразна, без да става на пюре. Добавете сол и гарнирайте с лимон или мента по желание.
 
---------
 
Вижте още:
 
Картофена крем супа с праз
 
Морковена супа
 
Супа с тиква и гъби