Основни видове сосове


Сосовете добавят акцент към всяко ястие и подобряват вкуса му, стига, разбира се, да бъдат добре подбрани и добре приготвени. Ето кои са основните категории сосове:

1. Майонеза

Майонезата е студен сос, приготвян от яйца и зехтин.

Използва се за: салата, сандвичи, риба и месо.

2. Сос Холандес

Холандес е топъл сос, приготвян от масло и яйца и подправен с бял оцет и черен пипер.

Използва се за: вегетариански рецепти (особено с броколи и карфиол) и пържоли.

3. Доматен сос

Разновидностите на доматените сосове действително са много, както и рецептите, в които са “добре дошли”.

Използва се за: пица, паста, някои ястия с пиле, риба, вегетариански ястия.

4. Кафяв сос

Кафяв сос или още – сос Еспаньол се прави от месен бульон, който се оставя да къкри часове, докато изври водата и остане плътен, гъст сос.

Използва се за: подправяне на червени меса – печени или на грил.

5. Сос Велуте

Прави се от запържено в масло брашно.

Използва се за: подправяне на бели меса.

6. Сос Бешамел

Прави се от запържено в мляко брашно. Може да се подправи с индийско орехче.

Използва се за: някои видове паста, лазаня, някои меса, ястия с ориз вегетариански гозби.




SuperMag
Снимка: Flickr