Любопитни факти за месото



Месото е онази част от менюто, която има най-яростните привърженици и най-големите врагове. И все пак по-голямата част от човечеството консумира месо.

» Говеждото месо е сред най-добрите източници на протеини, B2, B12, ниацин, цинк и желязо.

» Още през 1500 г. пр. Хр. в Китай са консумирали бекон.

» В ресторант можете да поръчате пържолата си в 6 варианта – много сурова, сурова, средно сурова, средна, добре изпечена, много изпечена.

» Най-скъпото говежо месо се продава в Япония. Животните се отглеждат със специална диета с бира и соя и дори получават ежедневен масаж.

» Червеното месо не винаги е толкова вредно и толкова богато на мазнини. Това зависи от начина на нарязване и приготвяне, както и това с какво е сервирано. Пилешките крилца и бекона, например съдържат повече мазини.

» Купувайте прясно месо и го приготвяйте сами. Полуфабрикатите или въобще не съдържат месо (въпреки етикета) или са пълни с наситени мазнини.

» Не пържете месото. Пърженето го превръща само в мазнини и калории.

» Сготвеното месо може да остане в хладилника до 5 дни. Никога не яжте месо, престояло повече от този срок.

» Крехкото телешко е червено на цвят. Колкото по-тъмно е месото, толкова по-възрастно е животното.

» Не яжте сурово месо. Готвенето унищожава токсините.

» Пуешкото месо съдържа 1% мазнини, пилешкото (без кожата) и шунката – 3%, телешкото – 8%, патешкото – 11%, бекона – 16%.





Supermag
Снимка: Flickr




Още любопитни факти за...

Кога са се появили сухарите?

Любопитно за шоколада

История на уискито

Любопитната история на газираните напитки

Любопитни факти за шампанското