Как да сготвим различните видове паста


Пастата е любимо ястие на хиляди семейства в целия свят. Родина й е Италия, но навсякъде по света можете да видите различни видове паста, приготвена по рецепта, съобразена с местните вкусове.
И все пак има няколко правила или трикове, които правят пастата неустоима, стига да знаете как да я приготвите. Ето най-общите правила:

Спагети

Спагети се приготвят с бели и червени сосове. Много подходящ е песто със зехтин, подправки и ядки.

Кухи видове паста

Кухите видове паста изискват течни сосове. Те изпълват кухините и я правят по-сочна и вкусна.

Спираловидна паста

За спираловидните видове паста са много подходящи сосовете с парченца месо и зеленчуци, които се захващат в спиралите и така всяка хапка осигурява коктейл от паста с месо и зеленчуци. Такъв сос е Болонезе.

Панделки

Панделките и други типове подобна паста се гарнират с ярки сосове. Зеленчуците са много подходящи. Такива сосове създават приятен контраст на формите и цветовете.

Фетучини

Фетучините (приличат на плоски спагети) обичат сметана. Сосове на сметанова основа или със сирене са много подходящи за този тип паста.

Лазаня

Лазаня може да се направи с доматен сос или със сос, на основата на сирена.

Канелони

Канелоните се пълнят с месо, зеленчуци, морски дарове, гарнират се често със сметанови сосове.




SuperMag
Снимка: Flickr