Агнешко бутче печено



Агнешко печено
от Софи Каменова

Необходими продукти:
  • 2-3кг. Агнешко бутче
  • 3 връзки зелен лук /може и повече/
  • 1връзка джоджен /може и 2с.л. сух/
  • 1пакетче на „Котани” за Агнешко месо
  • 100г краве масло




НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В купичка разбъркваме разтопеното масло, зехтина, джоджена /ако е сух/ , подправката за Агнешко и вегетината. По желание може да добавите и мащерка, но аз лично не я усещам, т.к. джоджена има по-силен аромат.
Измиваме Агнешкото бутче и го омазваме с получената смес от всякъде. Поставяме бутчето в гювеч или тава, покрита с фолио да престои от 2 до 12 часа / колкото повече престои по-добре/ в хладилника. Половин час преди печене го изкарваме от хладилника и го оставяме на стайна температура, загряваме през това време фурната на 220 градуса /ако го приготвяте в гювеч, го слагате в студена фурна, за да не се пръсне гювеча/. Преди да го сложим във фурната доливаме 400-500г вода и покриваме хубаво тавата или ако е в гювеч опаковаме капака, за да не се изпарява водата. Печем 30мин на 220 градуса, след което намаляваме фурната на 150 градуса и печем още 1.30-2ч/колкото повече време, толкова по-крехко става/
Изваждаме Агнешкото бутче и му добавяме зеления лук и пресния джоджен, допичаме за още 30мин под фолио. Когато бутчето и лука са напълно готови, махаме фолиото и запичаме за златиста коричка.
Бульона и запечения зелен лук може да ги използвате за приготвяне на гарнитура ориз. Запържвате една чаша ориз и добавяте 3-4 чаши бульон със зеления лук и вода, ако се наложи. Когато остане течност около половин чаша неусвоена от ориза, захлюпвате с капак и изключвате котлона. Оставете тенджерата с ориза така около 20мин, да си поеме водата, за да не се развари.

Това ястие върви много добре със зелен чесън или зелен лук!