Нарежете обелените чушки на ивици. Смелете пресни и обелени домати на сок. Нарежете почистения лук на тънки ивици и го задушете заедно със нарязания чесън в олиото. След като поомекне лукът, прибавете нарязаните чушки и задушете заедно за 2 минути. Налейте доматения сок и добавете захарта, разбъркайте и варите до леко сгъстяване на ястието.
Оформете четири гнезда в него и чукнете по 1 яйце в тях, посолете на вкус и затворете капака на съда. Варите така лятната манджа за около 5 минути. Премахнете лятна манджа с яйца от котлона, поръсете с пресен магданоз и затворете капака да се задуши за около 10 минути, преди сервиране.
Селска манджичка с яйца
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
лук - 1 бр. средна глава
чесън - 3 скилидки
червен пипер - 1 с.л. брашно - 3 с.л.
сол - на вкус олио - 150 мл
вода - 1.5 л.
магданоз яйца - 6 бр.
домати - 1 бр. голям (по желание)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
В средна тенджерка се налива олиото. Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват до златисто. След това се добавя брашното, запържва се за кратко и се добавя червеният пипер към вашата вкусна селска манджа. Разбърква се енергично на слаб огън, за да не загори. Налива се водата. По желание може да се добави обелен и настърган домат. След като заври сосът, се чукват едно по едно яйцата в него. Изчаква се две - три минути и внимателно се разбърква с дървена лъжица.
Апетитната манджа се оставя да поври още 15-20 мин на слаб огън и се сваля от котлона. Добавя се сол на вкус и магданозът. Подходяща гарнитура за тази вкусна селска манджичка с яйца от детството е сирене. Добър апетит!
Пълнени тиквички с яйца
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
тиквички - 1 бр. малка яйца - 2 бр. кашкавал - 20 г
сол
черен пипер
магданоз - за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Тиквичката се измива разрязват се на две и се издълбават (като лодки). След като сме издълбали тиквичките, ги посоляваме, чукваме вътре внимателно по едно яйце и слагаме във фурната, да се пекат на 200-220 градуса за 15 - 20 мин. или до готовност. Пет минути преди да са напълно готови тиквичките, отваряме фурната и поръсваме по ръбчето на тиквичките настърган кашкавал. След като са изпечени, изваждаме пълнените тиквички и ги поръсваме със сол, черен пипер и накъсваме малко магданоз отгоре им.