Предлагаме ви няколко приятни летни рецепти с мляко.
Кремсупа от броколи с прясно мляко
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
броколи - 500 г
картофи - 2 бр. средни/големи
лук - 1/2 глава
чесън - 2 скилидки прясно мляко - 700 мл зехтин - 5 с.л.
синьо сирене - 40 г + за декорация, по желание
черен пипер - на вкус сол - на вкус
крутони - за гарниране
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Нарежете на едро лука и го задушете до омекване в зехтина. Когато леко започне да добива загар, сложете скилидките чесън - обелени, но цели. Гответе още минута-две, за да пусне аромата си.
2. Налейте 1-1.2 л вода и когато заври, сложете броколите, накъсани на розички, и картофите - обелени и нарязани на дребно (за да се сварят по-бързо).
3. Подправете със сол и черен пипер и варете до пълна готовност на зеленчуците - около 20-25 минути.
4. Дръпнете от огъня и налейте прясното мляко, сложете синьото сирене на парченца и пасирайте до гладък крем. Регулирайте гъстотата на кремсупата, като добавяте още мляко, ако е необходимо.
5. Поднесете супата гореща, гарнирана с хрупкави чеснови крутони и малко парченце синьо сирене за аромат.
* Синьото сирене е по желание, но аз предпочитам тази кремсупа от броколи с прясно мляко с него, тъй като то и броколите са една неразделна любов и много си подхождат.
Черешите измиваме добре, премахваме костилките и разрязваме на половинки. В съд разбиваме яйцата със захарта и към тях прибавяме прясното мляко бакпулвера и олиото. Добавяме брашното на части, докато стане гладка смес.
Прибавяме част от черешите. В тавичка, която предварително сме намазнили и набрашнили, изсипваме сместа. Отгоре поставяме другата част от черешите, като разпределяме равномерно. Поставяме сладкиша във фурната и печем до готовност.
Поднасяме нарязан на парченца.
Аз направих със смокини и банан /задължително е да има банан, за да стане добра консистенция/ няколко като блендирах всичко и го разсипах във формичките. Също така направих и една много сполучлива комбинация от банан и пъпеш, получи се много добре.