Време за приготвяне: 1 час и 5 минути
Порции: 8
Необходими продукти:
• 1 лъжица
масло
• ½ средна глава
лук
• Сол
• 1 ½ чаша галета
• 1/3 чаша
прясно мляко
• 1 ч. лъжица сухо шери
• ½ ч. лъжица
горчица]
• 3 яйца
• 450 гр
кайма (в оригиналната рецепта се използва свинска и пуешка в равни части)
• 1 лъжица
мед
• ½ ч. лъжица смлян бахар
• Черен пипер
• Олио за пържене
• 3 лъжици червени боровинки (сушени)
• ½ чаша
сметана
• Пресен копър за украса
• Прясна краставица за украса
Начин на приготвяне:
Разтопете маслото на котлона и добавете лука. Овкусете със сол и гответе до златисто.
Смесете ½ чаша галета с млякото и оставете настрана докато млякото се абсорбира.
Смесете шерито и горчицата. Добавете 1 яйце и разбийте. Добавете напоената галета, запържения лук, каймата, меда, бахара, сол и пипер на вкус. Омесете с ръце, докато съставките се комбинират.
От готовата смес направете малки топчета, около 1 лъжица всяко. Подредете в тава и покрийте с фолио. Оставете ги в хладилника за минимум 4 часа (може и за цяла нощ).
Изсипете останалата 1 чаша галета в чиния.
Смесете 2 яйца с 2 лъжици вода в купа. Потопете всяко кюфте в яйце и след това в галета.
Нагорещете олио в тиган за пържене. Пържете всяко кюфте до златисто. Изваждайте ги върху чиния покрита с кухненска хартия, за да се отстрани излишната мазнина. Оставете ги за 10 минути.
Нарежете боровинките на ситно и ги смесете със сметаната и копъра. Аранжирайте всяко кюфтенце с краставичка и сервирайте със сметановия сос.
SuperMAG