Порции: 4-6
Време за приготвяне: 45 минути
Необходими продукти:
• 500 гр
пълнозърнеста паста
• ¼ чаша
зехтин + допълнително ако е необходимо
• 500 гр карфиол
• 1 глава
кромид лук, нарязана на кръгчета
• 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
• ¾ чаша вода
• ¼ чаша бял оцет
• 2 лъжици стафиди
• 1 лъжица
мед
• 1 лъжица https://www.supermag.bg/food_products/konservirani/zelenchukovi-konservi/kapersi-v-ocet-iposea-180gr|каперси]
• Свежа мащерка
• 1
дафинов лист
• 2 ч. лъжици семена от копър (по желание)
• Черен пипер
• 3 лъжици кедрови ядки (или бадеми), изпечени
• 3 лъжици свеж магданоз, нарязан на ситно
• ¼ чаша настърган
кашкавал (най-добре от овче мляко)
Начин на приготвяне:
Сварете пастата според указанията на опаковката и изцедете.
Междувременно загрейте 2 лъжици зехтин в голям тиган на средна температура. Добавете карфиола, лука и чесъна и пържете около 8 минути или докато карфиола покафенее.
Намалете температурата и добавете още 2 лъжици зехтин, сол, водата, оцета, стафидите, меда, каперсите, мащерката, дафиновия лист, семената от копър и черен пипер. Покрийте с капак и оставете да къкри, докато карфиола омекне – 7-8 минути. Свалете от котлона, отстранете мащерката и дафиновия лист и добавете кедровите ядки и магданоза.
Смесете карфиола с пастата и добавете кашкавала. Може да добавите още зехтин.
Вижте още:
Вегетариански кюфтета
Паста с рукола
Спагети с гъби в сметанов сос