Лимецът е богат на омега 3 мазнини и фибри, които укрепват противовъзпалителните сили на организма, подпомагат здравината на костите и имат профилактични ползи срещу сърдечни заболявания, ракови образувания и диабет. Научни изследвания показват, че лимецът спомага за намаляване на кръвното налягане и холестерола.
Предупреждение: Лимецът може да има ефект върху женските хормони в организма. В случай, че имате прекалено високи нива на естроген, избягвайте тази зърнена култура.
Лесно може да закупите лимец в някои
онлайн супермаркет.
Какво представлява зеленото смути?
То има бърз и лесен начин на приготвяне. Нужни са ви само блендер, остър нож и дъска за рязане. Приготвянето на пухкаво и кадифено смути е изкуство, което обаче можете да усвоите само за ден.
Зеленото смути включва
плодове и тъмно зелени листа на зеленчуци и подправки. Спанак, къдраво зеле (кейл), листа на ряпа, цвекло и глухарче са едни от на-често срещаните съставки. Зеленото смути не съдържа млечни продукти и добива меката си консистенция чрез добавянето на плодове като банан, манго, папая, авокадо и други плодове с кремообразна констистенция.
Този вид смути е богато на витамини, минерали, антиоксиданти, фибри и протеини. Повечето рецепти са за 3 до 5 порции. Обикновено вкусът на плода доминира над този на зеленчуците.
Възможни съставки:
Бананова основа с ягодови нотки
Основа от
манго с малко
ананас
Основа от
круша с малко портокал
Основа от ябълка с боровинков нюанс
Стъпка 1
Първата стъпка от приготвянето на зелено смути е да добавите течност. Това помага при блендирането на плодовете и зеленчуците и предотвратява получаването на гъста консистенция.
Количеството течност, което ще добавите, зависи от това колко порции искате да се получат. Добавете около 0.2 литра, ако искате от 3 до 5 смутита.
Препоръчителни течности за зелено смути са: филтрирана вода, кокосова вода или
прясно изцеден плодов сок.
Стъпка 2
Следващата стъпка е да подберете най-подходящите плодове с кремообразна текстура, за да се получи сместа въздушна и пухкава.
Ако изберете сочен плод, вероятността сместа да е течна е много голяма. Подходящи са банан, манго, праскова, папая, круша и дуриан. Може да добавите четвърт авокадо в смутито само за да го сгъстите. Уверете се, че плодовете Ви са пресни. Ако нямате време да отскочите до надежден пазар, то поръчайте плодовете онлайн чрез
фирма за доставка на плодове.
Стъпка 3
Следва добрата комбинация от аромати. Използвайте плодове с ярък аромат, за да не се усеща вкусът на зеленчуци. В противен случай рискувате да останете с усещането, че ядете супа с въздушна консистенция.
Уверете се, че сте сложили достатъчно банан, за да приглушите спанака, добавете малко ягоди и праскови. Най-добре е да изберете един плод, който да доминира и след това да добавите малко количество от други плодове за аромат.
Не използвайте диня, грозде или портокали, тъй като са прекалено течни.
Тук е моментът да добавите
канела, сладък червен пипер (много удачен за шоколадови смутита). Можете да използвате и ароматни протеинови смеси.
Ако добавите лимец, той ще направи сместа малко по-сладка, придавайки й лек аромат на ядки. Лимецът обикновено се разпада на по-малки парченца при блендирането и тъй като абсорбира течности допълва по много приятен начин текстурата на зеленото смути. Не се притеснявайте, че ще остави твърди частици или люспички в сместа.
Стъпка 4
На този етап е време да смесите съставките. Разбъркайте плодовете, течността и подправките и ги оставете за минута да се овкусят, докато приготвяте зеленчуците.
Стъпка 5
Добавете зеленчуците. Не се притеснявайте, вкусът им няма да се усеща. Смутитата са един от най-лесните начини да вмъкнете в диетата си или в тази на децата си малко от иначе не толкова вкусните тъмно зелени листа. Спанак, магданоз, зеле, целина, маруля, глухарче, листа на ряпа или цвекло, каквото ви дойде на ум. Ако си падате по ексцентрични аромати или не сте добавяли подправки, можете да включите и едно, две листа мента или джоджен.
Помнете вълшебното съотношение: 60% плод, 40% зеленчук.
Стъпка 6
След като сте добавили и зеленчуците, остава само да блендирате всичко и зеленото смути е готово. Блендирайте не повече от 20 до 60 секунди. При смесването на съставките сместа постепенно ще избледнява и става все по-кадифена.
Съвети при блендирането:
Ако не сте уверени в блендера си, нарежете предварително зеленчуците на средно големи парченца или просто ги блендирайте отделно за секунди преди да добавите плодовете. Не блендирайте твърде много или сместа ще се втечни.
Не оставяйте готовата консистенция в блендера за повече от минута. Металът окислява съставките и неутрализира много от полезните вещества на плодовете и зеленчуците.
Източник: Incrediblesmoothies.com
Снимка: Pixabay.com