Описание на продукта
Многогодишен вид принадлежащ към семейство грамофончета, известен с имената: батат, патат, земна ябълка или сладък картоф.
резенчета оранжев картоф на бял фон
Бататите съдържат много скорбяла, витамин С, витамин В, захар и каротин.
Картофи с цвят на морков…
Около 90% от бататите се отглеждат в Азия, затова с желание се използват в азиатската кухня. Тези грудкови корени са едни от най-хранителните растителни продукти из света. Мъзгата на този картоф може да бъде с различен цвят, напр. оранжев. Бататите са по-здравословни от обикновените картофи.
За обяд и за десерт
Използват се в кулинарното изкуство както картофа – варени или печени. От тях могат да се направят пържени картофи, да се добавят към ястия, да се приготви пюре, да се добавят към кекс, палачинки и пикантни суфлета. Но най-добрият начин за тяхното приготвяне е изпичането им във фурна. Освен това, бататите се използват също за производство на алкохол, нишесте, за брашно и люспи. Бататите не са идеални само за обяд. Могат също да се консумират като десерт, поради невероятния им сладък вкус.
Ориенталски чипсове
Бататите, както картофите, са суровина за производство на чипс, в момента актуални в страните от Азия. В Китай са популярни чипсовете, покрити със захар, в Съединените Щати – солените, а в Бангладеш одобрение от потребителите получава чипсът, подправен с пипер cayenne и лимонена киселина.