Ментата е изключително полезна при проблеми със стомаха – преяждане, колит, метеоризъм (наличие на газове), болки, спазми и др. Освен това има противовъзпалително и жлъчегонно действие. Растението действа добре и при главоболие, гадене, виене на свят, нервна възбуда, зъбобол и възпаление на венците. За свежия дъх няма нужда да коментираме. Всеизвестен факт е. Може да я използвате и при запушен нос, проблеми с гърлото, лечение на горните дихателни пътища при бронхити. Действа антисептично и болкоуспокояващо.
Тя носи свеж и летен аромат на плодовите салати, конфитюрите и сладката или леките кремчета за десерт. Наистина завладяваща е комбинацията й с шоколад, независимо дали е в кексове, сладкиши, бисквити и др. Тъй като ментата и джоджена са видове от един и същ род, подправката много добре си партнира в рецепти, включващи картофи, агнешко, също така е чудесна за пилешко месо, риба и морски деликатеси, при последните подсилва аромата на море. Смело може да я сложите и когато готвите зелен боб, яйца и всякакви салати. Ментата безспорно е доказала своето място като добавка към летните освежаващи алкохолни и безалкохолни коктейли.
Произход:
Гърция