Авокадото е изключително богато на витамин К и добър източник на А, C, D, Е и витамини от групата В. Авокадото съдържа голямо количество минерали, най-вече калий, цинк, мед, магнезий и желязо. Авокадото е богато на белтъчини и на омега-6 ненаситени мастни киселини. Полезно е защото намалява нивото на “лошия” холестерол в кръвта, нормализира кръвното налягане, намалява риска от сърдечносъдови, ракови, очни, чернодробни, жлъчни и бъбречни заболявания, предпазва от язва, гастрит, анемия и захарен диабет, укрепва имунната система, стабилизира нервната система.
Освен сурово, авокадо може да се използва като съставка на различни салати, предястия, основни ястия, сосове, десерти и др.
Хранителни стойности за |
100 г |
Енергийност (ккал/ kJ) |
160 kcal |
Въглехидрати (г) |
9 |
от които захари (г) |
0,7 |
Мазнини (г) |
15 |
от които наситени (г) |
2,1 |
Протеини (г) |
2 |
Натрий (мг) |
7 |
Влакнини (г) |
7 |
Холестерол (мг) |
0 |
Витамин А (μg) |
146 IU |
Калций (мг) |
12 |
Калий (мг) |
485 |
Витамин C (мг) |
10 |
Желязо (мг) |
0,6 |
Витамин B6 (мг) |
0,3 |
Магнезий (мг) |
29 |