Както много други хранителни продукти, култивирани преди хилядолетия, и маслините са познати на човечеството доста отдавна. Технологиите за тяхното отглеждане и обработка обаче подлежат на непрекъснато усъвършенстване, което дава като резултат в днешно време истинското изобилие от различни видове маслини. Маслините имат широко приложение и за много хора не е неизвестен страхотният им вкус, но въпреки това малцина знаят какви ползи носят те за здравето, когато са качествено подбрани.
Маслините са наистина интересни растения, които сравнително лесно се отглеждат в подходящия климат. Както имената на повечето техни видове предполагат, те са типични за топлите, средиземноморски региони, където температурата и влажността им помагат да се развиват максимално. Типични за са Арабския полуостров, Южна Азия и страните от Средиземноморския басейн. Първоначалните данни за тяхното възникване са изгубени във времето, но първите сведения за тях датират отпреди 7000 години.
Маслините всъщност са изключително упорито и издръжливо растение, което обаче расте бавно и едва след 40-50 години развива своя пълен потенциал. Това може да звучи невероятно, но маслините раждат плодовете си през целия си живот, а той продължава (при добри условия и правилно отглеждане) между 300 и 600 години. Благодарение на своето дълголетие маслините са се превърнали в стабилен източник за производство на зехтин, който е сред основните съставки на средиземноморската кухня. Едва 10% от световното производство на маслини се пада на трапезните маслини – всичко останало се преработва и използва в разнообразни кулинарни продукти. Популярността на маслините обаче винаги е била и ще остане висока, тъй като специфичният им вкус и широкото им приложение лесно привличат вниманието на хората.
Здравословното и пълноценно хранене се базира на консумацията на разнообразни хранителни продукти. Маслините, които с характерния си вкус нямат еквивалент на трапезата, представляват една от добрите идеи за разчупване на дневното меню. Те имат своето заслужено място в различни салати, разядки, сосове, пасти и основни ястия, но при консумацията им човек далеч не печели единствено по-интересен вкус.
Маслините са изключително богати на антиоксиданти. В техния състав влизат т.нар. „полифеноли“ – антиоксиданти с благотворни ефекти върху човешкото здраве. Маслините подобряват работата на сърдечно-съдовата система, грижейки се тя да се снабдява с всички необходими за пълноценното ѝ функциониране вещества. Маслините също така представляват естествен пробиотик, а високото съдържание на мононаситени мазнини (т.нар. „добри мазнини“) в тях помага при борбата с холестерола и високото кръвно налягане. Изключително подходящи са за консумация от хора, страдащи от диабет, както и от такива, предразположени към него, тъй като маслините могат да заместят по-мазните храни. Едновременно полезни и вкусни, маслините изглеждат като добра идея по всяко време от деня.
Благодарение на дългогодишното си присъствие на трапезата, маслините са успели да си намерят мястото в много части на менюто. Най-разпространената им употреба безспорно е в салатите, в някои от които те са в центъра на вниманието. Маслините добре се комбинират с яйца, картофи и риба, но вкусът им изпъква най-силно при добавянето им към различни зеленчуци. Много от разновидностите на гръцките салати по света и у нас разчитат на силния вкус на маслините, за да направят храненето още по-апетитно. Тъй като маслините традиционно се асоциират със страни като Гърция и Испания, много от ястията в тези кухни се възползват от интересния им привкус.
Маслините под формата на паста или сос също са популярен избор не само у нас, но и по целия свят. Те дават основата на обичани от всички деликатеси като пестото, но също така могат да се консумират и самостоятелно. Превърнати в зехтин, те са неизменна и важна част от кулинарното изкуство, в което той е една от основните мазнини. От друга страна, те са подходящи за включване във всяка пълноценна закуска – маслини под формата на различни пасти са идеалното допълнение към препечената филийка. С тях се приготвят и коктейлни хапки, гарнират се основни ястия с ориз, приготвят се разнообразни сандвичи. Гръцката кухня добавя маслини и към своите печива, особено към солените изделия от типа на хляба. Консумирани самостоятелно, маслините са и прекрасно мезе за различни алкохолни напитки и коктейли.
Маслините като растение имат изключително много разновидности, но най-често отглежданите сортове не са чак толкова много. Това са все сортове маслини, които имат отличителни вкусови характеристики и са търсени именно заради тези техни качества.
Както и при други хранителни продукти обаче, качеството на маслините има значение във връзка и с вкуса им, и с ползите от тяхното ядене. Тъй като те не са годни за консумация директно при набирането им от дървото, допълнителната обработка при тях е задължителна. Именно от нея всъщност зависи и дали маслините ще бъдат наистина качествени. Съществуват различни технологии за тяхното обработване – при част от тях има мариноване, при друга – сушене. Използваните за целта допълнителни продукти обогатяват или модифицират вкуса на маслините, макар че той варира и в зависимост от това какъв е техният сорт и на какъв етап от зреенето са набрани от дървото. Зелените маслини не са напълно узрели, но пък имат по-остър вкус, който добре се съчетава с други продукти, докато черните видове са не само по-известни в световен мащаб, но и по-меки като текстура. За бъдат обаче наистина полезна и вкусна добавка към ежедневното меню, маслините трябва да са качествени, независимо какъв е техният сорт.
Редовната консумация на маслини има благоприятни ефекти върху различните системи в човешкия организъм. Освен че похапването им ежедневно е силно препоръчително, при тези хранителни продукти то може да бъде и много интересно.
Всеки от различните видове маслини има свой особен, специфичен вкус и създава различно усещане при консумация. Затова, ако човек разполага със свободата да избира и е склонен да опитва нови неща, маслините са чудесна идея. Те винаги са на разположение, за да предложат едно ново усещане на небцето и да разнообразят ежедневното хранене. Подходящи както за закуска, така и за основни ястия или аперитиви, тези хранителни продукти могат да бъдат на един клик разстояние от Вас по всяко време. Разнообразният асортимент на онлайн супермаркет „Supermag“ предоставя на всички любители на маслините възможността да опитат нещо качествено, различно и много вкусно по всяко време.
Моля, изчакайте.
Добавете продукти за още лв. и доставката ще ви е безплатна.