Редовната употреба на доматен сок с храната защитава организма от тромби в кръвоносните съдове и намалява риска от масирана тромбоза.
Изследователите извършили експеримент с участието на 200 доброволци и установили, че порция доматен сок намалява плътността на кръвта със 70 процента. Специалистите смятат, че доматът намалява риска не само от тромбоза, но и от инсулт и инфаркт на миокарда. Съставките с антитромбозни свойства в домата са флавоноидите. Необходимото за профилактиката количество флавоноиди се съдържа в 6 пресни домата.
Хранителни стойности за |
100 г |
Енергийност (ккал/ kJ) |
37 |
Въглехидрати (г) |
3 |
от които захари (г) |
3 |
Мазнини (г) |
0.1 |
от които наситени (г) |
0.1 |
Протеини (г) |
0.9 |
Сол (г) |
0.66 |