Описание
Киноата е царицата на зърнените култури, най-вече заради високото съдържание на незаменими аминокиселини, висока протеинова балансираност и липсата на глутен.
Киноата е една от най-подходящите храни за всички, които търсят здравословния начин на хранене, защото има високо протеиново съдържание, съдържа всички незаменими аминокиселини, например пшеницата и ориза не съдържат лизин,а тя е една от незаменимите аминокиселини.
Киноата има високо съдържание на фибри, те се грижат за правилното функциониране на стомашно-чревния тракт, а това е в основата на здравето.
Тя съдържа много фосфор, желязо, магнезий, всички те са жизнено важни елементи, отговорни за правилното функциониране на клетките ни, не съдържа глутен, а някои хора имат непоносимост към глутен и трудно го преработват. Затова отлично може да замените други зърнени култури с киноа в хлябове, брашна, салати, зърнени закуски.
Киноата има много кратък период на покълване, само няколко часа. Покълналата киноа е най-полезна, защото се активират нейните ензими, съдържанието на витамини и минерали се увеличава многократно, зрънцата стават по-меки, инхибиторите и сапонините се изхвърлят с водата.
Условия за съхранение
Да се съхранява в затворена опаковка, на сухо и хладно място, без пряк достъп на слънчева светлина.
Алергени
Енергийност (kcal/kJ) |
368 kcal / 1548 kJ |
Въглехидрати (г) |
64 г |
Мазнини (г) |
6 г |
от които наситени (г) |
0.7 г |
Протеини (г) |
14 г |
Сол (г) |
0.01 г |
Произход:
Перу