Червената леща има високо съдържание на протеини и желязо.
Протеини: 1 чаша червена леща осигурява 40% от необходимата ви дневна доза протеини и се равнява само на 230 калории. Особено подходяща е за тези, които искат да контролират теглото си или да изграждат мускулна маса.
-Желязо: получавате достатъчно количество желязо. Може да си го набавите и с консумацията на червено месо, но тогава се натрупват и мазнини и холестерол.
Фибри: ¼ чаша леща съдържа 7 гр. или 28% от препоръчителния дневен прием на растителни фибри. Благодарение на тях конусмирате по-малко храна и се чувствате сити. За хората, които се опитват да стабилизират нивото на кръвната си захар е задължително да ядат често червена леща.
-Антиоксиданти: в червената леща се съдържат антиоксиданти, подобни на тези в чая и червеното вино.
-Фолиева киселина: ¼ чаша червена леща съдържа около 25% от необходимата ви доза фолиева киселина. Тя помага за понижаване нивото на аминокиселината хомоцистеин. Натрупването на хомоцистеин може да повреди стените на артериите и да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания. Фолиевата киселина предпазва от анемия и спомага за създаването на нормални червени кръвни клетки.
-Фосфор, калий, магнезий: червената леща е богата на тези минерали, които засилват нервната система, грижат се за добрата работа на метаболизма и поддържат тялото ви в перфектна форма.
Според някои изследвания редовната консумация на червена леща понижава риска от рак на гърдата и сърдечни болести.
Вари се бързо и лесно и е много подходяща за пюрета и салати.
Произход:
Турция