Това, което отличава соевия сос Kikkoman, е естественият процес на приготвяне, който е неизменен от ХVII век насам. Отначало се смесват равни количества соеви зърна и пшеница, а след това се прибавят специално отгледани дрожди и разтвор от вода и сол. Така приготвената смес мороми се оставя да ферментира в продължение на шест месеца.
По време на ферментацията от соевите белтъчини се отделят аминокиселини, които придават типичния цвят на соевия сос; пшеничената скорбяла се превръща в захар, а тя - в алкохол. Всички тези съставки определят типичните за естествено приготвения соев сос Kikkoman цвят, вкус и аромат, които го отличават от произведените по химически път сосове. Японският соев сос шойу представлява изтънчена подправка, която е подходяща не само за ястия от азиатската кухня. Готвачи от цял свят оценяват деликатния аромат на сосовете Kikkoman в съчетание с тяхната национална кухня. Интересно е, че естествено приготвеният соев сос подчертава типичния вкус на много европейски ястия и се съчетава отлично с месо, пилешко, риба, морски дарове, тестени изделия, зеленчуци и салати.
Хранителни стойности за |
100 мл |
Енергийност (ккал/kJ) |
107/450 |
Въглехидрати (г) |
6.9 |
от които захари (г) |
3.9 |
Протеини (г) |
9.7 |
Сол (г) |
3.62 |
Произход:
Япония
Производител:
Kikkoman