Белият пипер е напълно узрелите, обелени и изсушени плодове на растението черен пипер. Зърната му имат кръгла форма, гладка повърхност и слабо жълтеникав до сив цвят.
След като бъдат набрани, ги държат три дни, грухат /технологична обработка/ и мият ръчно в кошница, докато дръжките и меката част бъдат отстранени, след което зърната се сушат.
Понякога обаче той се приготвя от сух черен пипер чрез отстраняване на външната обвивка. Белят пипер е много по-мек и лек на вкус.
Обраните, напълно узрели, жълтеникаво-червени плодове се накисват във вода за около 7 – 10 дни, почистват се от тънкия слой месо на плода и се оставят на слънце да се сушат.
Останалите сиви семенни зърна се мият многократно и отново се сушат на слънце, докато цветът им стане жълтеникаво-бял. Избелените на слънци пиперени зърна са сферични и с диаметър 2-4 мм. Чрез машинно обелване на черни пиперени зърна може също да се получи бял пипер.
Произход:
България
Производител:
Алто - Вкус