Лавандуловия мед е невероятено вкусово изживяване с деликатен аромат. Той е уникална съвкупност от витамини, минерали, антиоксиданти, ензими и аминокиселини. Истинският мед е направен от нектар на лавандула – диви ниски храсти със сини, виолетови или лилави цветове, които растат около кошерите през Юли и Август. Пчелите я обожават. За любителите на пчелите и меда, резултата от любовта на пчелите и лавандулата е сладък – перфектното съчетание на двете неща, които обичаме – мед и лавандула. Този вид мед е деликатно разтилащ се върху хляб, бисквити, палачинки, гофрети и вафли – удоволствие на закуска, което ще ви релаксира и започне деня ви перфектно
Аромат: леко интензивен с деликатен цветен аромат на лавандула
Цвят: чист кехлибар с червеникави нюанси
Вкус: средно сладък с флорални нотки, понякога с цитрусов послевкус
Текстура: бавна кристализация, започваща от долу и издигаща се във формата
Съдържание
Захари
Меда съдържа 3 типа захар: фруктоза (продова захар), глюкоза (гроздова захар) и захароза (обикновена захар). Съотношението межу тях зависи от източника на нектар и ензима инвертаза отделян от слюнчестата жлеза на пчелата, която разгражда сложните захари на прости.
Витамини
Витамините в меда са витамин C и някои комплексни витамини B (рибофлавин, пантотенова киселина, пиридоксин, биотин, никотинова киселина).
Минерали
Меда съдържа повечето от минералите: калий, хлор, сяра, магнезий, калций, желязо, манган, натрий, фосфор, силиций и мед. Всички тези вещества правят меда толкова полезен за човешка консумация. По-тъмните видове мед са по-богати на минерали, отколкото по-светлите.
Протеини
Тъй като протеините са особено важна съставна част от растенията, протеините се съдържат и в меда в резултат на преработеният нектар и цветен прашец. Те могат да бъдат под формата на прости съединения или под формата на много сложни химични съединения.
Киселини
Органичните киселини също влизат в състава на меда, в малки количества: най- често ябълкова, оксалова, винена, млечна, мравчена, лимонена ки др.
Етерични масла
Маслата в меда са изключително важни, понеже те придават характерният му аромат, но е важно да се знае, че маслата са термично нестабилни и бързо могат да се изпарят при нагряване на меда.
Условия за съхранение
Да се съхранява на сухо и хладно място, далеч от пряка слънчева светлина.
Алергени
мед
Произход:
България