Шпротите не са вид риба, а начин за приготвяне. Правят се от килка. За да се избере килка, трябва да се вземе подходяща за истински шпроти. А килката не трябва да е по-голяма и по-малка от 9-12 см на дължина.
Етапите на приготовление на килчиците са: Първо се опушва до постигане на златист цвят, след което се редят ръчно в буркани. След нареждането се посоляват и заливат с масло. Последната стъпка на приготвянето на вече готовите шпроти е затварянето им в буркани и стерилизирането им.
Съхранявайте на сухо и прохладно място, без пряка слънчева светлина. След отваряне съхранявайте в хладилник.
Енергийност (kcal/kJ) |
356 kcal / 1473 kJ |
Мазнини (г) |
3.2 г |
от които наситени (г) |
3 г |
Протеини (г) |
17 г |
Сол (г) |
1.3 г |
Произход:
Литва