Възможно отклонение до 10% от грамажа
Ципурата е риба с бяло, нежно и леко сухо месо. Това е типично средиземноморска риба, която се среща в Средиземно море и доста по-рядко в Черно море. Обитава места обрасли с морска трева и пясъчни дъна с дълбочина до 30 метра. Храни се с малки безгръбначни животни.
Тялото на ципурата е високо, овално и странично сплеснато. Достига дължина до 70 см и тегло до 16 кг, но подобни екземпляри са рядкост. Очите са малки, коремът е почти равен.
Цветът на ципурата е сребристосив. Наименованието ципура е гръцко и е преминало естествено в българския език, защото основните количества от рибата на нашия пазар идват именно от егейските брегове.
Само преди около две десетилетия цената на ципурата е много скъпа, заради ограничения улов и предлагане на пазара. В края на 80-те години на миналия век обаче се развива технология за отглеждането на ципура в специализирани ферми, което заедно с увеличаването на улова сваля цените.
Хранителни стойности за |
100 г |
Енергийност (ккал/ kJ) |
128/535 |
Въглехидрати (г) |
0 |
от които захари (г) |
0 |
Мазнини (г) |
3.3 |
от които наситени (г) |
3.1 |
Протеини (г) |
23.9 |
Сол (г) |
0 |