Описание на продукта
Какво представлява елдата?
Идва от Индия, и по-специално от Хималаите, а до Европа достига едва през 15-16-ти век. Елда е растение, което принадлежи към семейство Лападови, макар много хора да го бъркат със зърнена култура заради вида му. В миналото с елда са се хранили само най-бедните, но днес ситуацията е друга. Макар елда да продължава да е по-разпространена на Изток, тя набира широка популярност и по нашите земи, тъй като е пример за здравословна храна, подходяща както за хора, които консумират месо, така и за вегани и вегетарианци.
Наричат елдата още черен ориз и черна пшеница главно заради семената й, които всъщност се използват в кухнята. В някои страни използват растението за производство на мед, който служи като лекарство при лечение на простуди и вируси. Други се възползват единствено от кулинарните възможности на елдата – за производство на брашно, като заместител на ориз, мюсли или жито.
Високото съдържание на белтъци в елдата способства за увеличаване на мускулната сила и издръжливост, което я превръща в подходяща храна за активно спортуващите. Благодарение на флавоноидите в нея, тя ефективно се бори с процесите на стареене на клетките. В една купичка елда количеството магнезий е приблизително 86 мг, а той важен за профилактиката на сърдечносъдовата система, високия холестерол и хипертонията.
Консумирането на елда подхранва кожата, косата и ноктите заради комплекса от витамини и минерални вещества в нея. Фибрите и пектинът в елдата подпомагат перисталтиката на червата. Елдата има и способността да стабилизира нивото на кръвната захар. Богатото количество желязо и лецитин подобрява функционалното състояние на черния дроб и панкреаса и повишава съпротивителните сили на организма.
Трябва обаче да се отбележи и фактът, че консумирането на елда понякога води и до появата на алергична реакция.