Енергийна стойност - 1606kj/ 380 kcal
Мазнини - 3,7 гр,
от които наситени мастни киселини - 0,35 гр
Въглехидрати - 74 гр,
от които захари - 0 гр
Влакнини - 5,1 гр
Белтъци - 10,2 гр
Сол - 0,01 гр
Просото е с ценен хранителен състав за човешкия организъм. За разлика от повечето представители на семейство Житни, не съдържа глутен. Всъщност, просото се счита за една от най-лесно усвоимите и непредизвикващи алергии зърнени култури. У нас то е традиционна суровина за приготвяне на боза. В стомаха просото действа благотворно на две нива – подпомага изхвърлянето на токсините и играе ролята на пребиотик, захранвайки микрофлората в червата. Просото има и антиоксидантно действие – неутрализира ефекта на свободните радикали.
Произход:
Полша