В състава на соята влизат много витамини /А, С, Е, Н, В6, В9, В12/, много минерали, целулоза, лецитин, омега-3 мастни киселини, фитоестрогени и изофлавони.
Сред вегетарианците се използва като заместител на месото, поради голямото наличие на протеини. Известна е и с това, че съдържа много антиоксиданти, които защитават клетките от преждевременното стареене. Значителното количество магнезий в соята има важна роля за здравето на костите, сърцето и артериите.
Соята може да се консумира печена или пържена, във всичките ѝ разновидности е изключително здравословна и полезна.
Сертификат: BG-BIO-18
Хранителни стойности за |
100 г |
Енергийност (ккал/kJ) |
323/1352 |
Въглехидрати (г) |
7 |
от които захари (г) |
6 |
Мазнини (г) |
18 |
от които наситени (г) |
2,5 |
Протеини (г) |
34 |
Сол (г) |
0,01 |
Произход:
Европейски съюз