Черната леща е известна като леща Белуга, защото нейните зрънца са малки тъмни и лъскави, като хайвера на рибата Белуга. Тя е лесна за приготвяне, вкусна, но също така изключително богата на протеини и хранителни вещества, които са полезни за нашето здраве. В 100 грама черна леща белуга се съдържат 330 kcal, нула мазнини, много протеини (около 26%), малко въглехидрати и изобилие от фибри (около 30%).
Черната леща е богата е на витамини А, С, витамини от група В и фолиева киселина, антиоксиданти като антоцианини и изофлавони. Освен това в нея се съдържат добри количества минерални соли като фосфор, цинк, калций, калий, желязо и магнезий. Тя е отличен източник на растителен протеин за организма, което е особено важно за тези, които спазват вегетарианска и веганска диета, за да заместят аминокиселините от животински произход. Наличието на протеини, желязо и минерални соли в черната леща помага при продължителен стрес и честа умора.
Антиоксидантите, присъстващи в черния пигмент (който определя цвета на зърната), правят черната леща храна против стареене: борят се със свободните радикали, които причиняват увреждане на клетките.
Начин на приготвяне: За гарнитура на 2-ма души: 150 г черна леща Белуга се кипва в двойно по-голямо количество вода. Вари се 20-30 минути. Посолява се в края на готвенето. Белуга е ефектна добавка към салати и супи, както и чудесна основа за гарнитури.
Съхранявайте на сухо и прохладно място.
Енергийност (kcal/kJ) |
275 kcal / 1150 kJ |
Въглехидрати (г) |
40.6 г |
от които захари (г) |
1.1 г |
Мазнини (г) |
1.6 г |
от които наситени (г) |
0.2 г |
Протеини (г) |
23.4 г |
Сол (г) |
0.02 г |
Произход:
Германия