Зърната на лимеца старателно пазят древното си богатство под здрава обвивка. За да ги превърнем в тази чудна напитка ни беше нужно много търпение, но веднъж щом открихме най-добрият начин да разчупим суровата натура на лимеца, той ни разкри балансирания си характер и ни изненада с изключителен вкус – по-мек от този на своенравната ръж, но в същото време чист и запомнящ се. Вкус, който те кара веднага да отпиеш отново.
Вари се зърното, след това се добавя суровата захар и оттам бозата започва свой собствен живот. Без да се добавят каквато и да е закваска или мая, бозата започва да ферментира от само себе си и това е тъй наречената “дива ферментация”. Различните полезни млечнокисели бактерии и дрожди, които се намират по естествен път в прясната боза, започват да се хранят със захарите.
Вкус
Различен, мек и приятно сладък. Бозата от лимец е пивка с течна структура и ниско съдържание на глутен. Съдържа цинк, магнезии и фосфор.
Произход:
България