Време за приготвяне: 1 час и 15 минути
Порции: 4-6
Необходими продукти:
• 2 броя риба (тилапия, писия, морски език или др.)
• Сок от 2 бр
лайм
• ¾ чаша зехтин
• 2 глави лук, нарязан
• 1
зелена чушка, нарязана на ленти
• 3 бр
дафинов лист
• Сол и черен пипер
• ½ ч. лъжичка
червен пипер
• Чесън, настърган
• 1 ½ ч. лъжички сол
• 1 ч. лъжичка сух риган
• 1 чаша
доматено пюре
• 2 лъжици
оцет
• 1 чаша
сухо бяло вино
•
Свеж магданоз за гарниране
Начин на приготвяне:
С помощта на нож направете няколко цепки от двете страни на рибите (след като са почистени добре) и ги полейте със сока от лайм. Оставете настрана.
Затоплете фурната на 190 градуса.
Намажете дъното на тава със зехтин.
Запържете половината лук и половината чушки в 1 лъжица зехтин и сипете в тавата. Добавете 2 дафинови листа. Поръсете със зехтин, сол, черен и червен пипер. Сложете рибата отгоре.
В хаванче счукайте заедно чесъна, солта и ригана, за да се получи каша. С нея намажете рибата във вътрешността и в процепите по повърхността. Можете да натрошите 1 дафинов лист и да го сложите в рибата.
Комбинирайте доматеното пюре и оцета и изсипете сместа върху рибата. Поръсете с останалия лук и чушки и добавете зехтин и виното. Добавете сол и черен пипер. Покрийте тавата с фолио и сложете да се пече. Отнема 45 – 50 минути. Сервирайте топла със свеж магданоз.
Supermag.bg
Вижте още:
Риба с доматен сос и маслини
Риба, пълнена със зеленчуци
Пъстърва с мащерка