Царевични питки

Царевични питки
Боряна Илиева


Продукти:

» 2,5 ч.ч. бяло брашно
» 1 ч.ч. царевично брашно
» 2 с.л. мед (или кафява захар)
» 1 с.л. сол
» 1 пак. суха мая
» 2 яйца
» 3-4 с.л. зехтин
» 3/4 ч.ч. прясно мляко
» ленено семе (аз използвам това, но може да се замени с други семена или ядки, чушка, сладка царевица или друго)




Приготвяне:

И двата вида брашно се пресяват в купа и към тях се прибавят солта и маята. Объркват се хубаво.

Яйцата се разбиват на пяна и се добавят. Замесва се и постепенно се добавят медът (захарта), зехтина и млякото, а накрая избраната от нас добавка. В случая две с.л. ленено семе.

Замесваме тесто, покрива се с кърпа и се оставя на топло за около 30 минути да втаса. След това се замесва върху добре набрашнен плот, докато тестото стане достатъчно твърдо, за да се оформят хлебчета.

В добре намазнена и поръсена с царевично брашно тавичка подреждаме хлебчетата. Правим разрези за украса.

Фурната се включва да загрява на 180 градуса за около 10 минути. През това време хлебчетата ‘си почиват’. Печем около 30
минути.

Обожавам аромата на прясно изпечен хляб. За това и у дома много рядко имаме купешки. Не ми отнема много време приготвянето му, а удоволствието и вкуса са несравними. Винаги съм запасена с количества различни по вид брашна. Едни от любимите ми питки са царевичните.

Ароматът им се носи из дома ни цял ден и ни съблазнява. Хапваме ги, както с ястия, така и на закуска с мед и масло. Но дори и така да ги опитате пак няма да сгрешите, защото са вълшебни! А също и лесни. Не се страхувайте да месите, тук царевичното брашно улеснявавашата работа.