Френска плодова пита с ябълки



Необходими продукти:

За тестото:

2 чаши брашно
½ лъжица сол
1 лъжица захар
12 лъжици масло
½ чаша студена вода


За ябълките:

4 ябълки
½ чаша захар
4 лъжици масло
½ чаша кайсиев конфитюр или сладко (без плодовете)
2 лъжици Калвадос, ром или вода




Начин на приготвяне:

Сложете брашното солта и захарта в блендер (или кухненски робот) и пуснете за няколко секунди, за да се стрият на прах.

Добавете маслото и пуснете още няколко пъти, маслото става на малки топчета.

Добавете водата и разбивайте до еднородна смес.

Когато е готово, го покрийте и сложете в хладилника за минимум 1 час.

Затоплете фурната на 200 градуса и подгответе тава като поставите хартия за печене на дъното.

Омесете тестото и го разточете. Сложете го да се пече.

През това време обелете ябълките. Разрежете ги на половинки и ги почистете от дръжките и семената. Нарежете ги на тънки филийки.

Подреждайте ябълките върху питата, като застъпвате крайчетата, докато я покриете цялата.

Поръсете отгоре със захар и сложете на няколко места парчета масло.

Печете 45 минути до 1 час, докато крайчетата на ябълките започват да стават кафяви.

Ако тестото е бухнало неравномерно с ножче го пробийте.

Когато питата е готова, смесете кайсиевия конфитюр с Калвадоса и поръсете ябълките със сместа.

Сервирайте топло или на стайна температура.




Източник: SuperNova.bg




Вижте още:

Празничен ябълков тарт от Бавария

Шоколадов тарт с мед и бадеми

Сладка пица с плодове