Интересни факти за алкохола



• Първи в историята започнали да вдигат тост в Древен Рим, като потапяли парче хляб във виното.

• Всеки човек на възраст под 21 години трябва да внимава какво изхвърля в боклука си ако живее в Мисури. Ако там бъдат открити празни бутилки от алкохол, ще бъде обвинен в незаконно притежание на алкохол.

• Повечето хора смятат, че алкохолът повишава температурата. Напротив – смъква я.

• Много зеленчуци и повечето плодове съдържат малко количество алкохол в състава си.

Бърбънът, официална напитка на САЩ получава наименованието си от Бърбън Кънтри в Кентъки.

• Най-старата рецепта, известна в света е за бира.

• За брендито, ромът и уискито може да се каже, че са или твърде стари или недостатъчно.

• В бутилка шампанско има 49 милиона балончета.

Бира започнала да се продава в бутилки през 1850, а в кенчета – през 1935 година.

• През 1600 година термометрите били пълни с бренди, не с живак.

• Дестилатите като ром, текила, джин, бренди и др, не съдържат въглехидрати, мазнини и холестерол.

• Смесеният с въглехидратна напитка дестилат се абсорбира много по-бързо от тялото, т.е. напивате се по-бързо.

• Всички дестилати са безцветни. Цветът е резултат от отлежаването.

• Високо протеиновите храни като сирене, червено месо, фъстъци и др. забавят абсорбирането на алкохола в тялото.




Supermag
Снимка: Flickr




Вижте още:

Любопитни факти за шампанското

7 причини защо чаша вино на ден е полезна

История на уискито

Историята на 3 популярни коктейла